1. HABERLER

  2. HABER

  3. 3. Boğaz Köprüsünde Yolun Yarısı Geçildi
3. Boğaz Köprüsünde Yolun Yarısı Geçildi

3. Boğaz Köprüsünde Yolun Yarısı Geçildi

3. Boğaz Köprüsü Projesinde, yaklaşık 3 bin 500 personel ve bin 50 iş makinesiyle yürütülen çalışmaların yüzde 50'si tamamlandı.

10 Ocak 2014 Cuma 15:25A+A-

Tasarımı, şerit girişi ve kulelelerin yüksekliği itibariyle dünyada bir ilk olduğu belirtilen 3. Boğaz Köprüsü Projesi'nde, yaklaşık 3 bin 500 personel ve bin 50 iş makinesiyle yürütülen çalışmaların yüzde 50'si tamamlandı.

Karayolları 1. Bölge Müdürü İsmail Kartal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul'un dünyanın en büyük metropol şehirlerinden biri olduğunu, her geçen gün nüfus ve araç sayının arttığını belirterek, ulaşım alanında çok önemli projelerin devam ettiğini ve hizmete sokulduğunu anlattı.

İnsanların gelir seviyesi yükseldikçe taşıt sahiplik oranının da arttığını ifade eden Kartal, son yıllarda hayata geçirilen projeler ve 3. Boğaz Köprüsü'nün hizmete açılmasıyla İstanbul trafiğinin rahatlayacağını vurguladı.

Kartal, 3. köprünün İstanbul'a sağlayacağı faydanın çok büyük olacağını belirterek, "İstanbul trafiğinde büyük bir rahatlık sağlayacak. Herşeyden önce ağır taşıt trafiğinin tamamı 3. köprüyü kullanacak. Dolayısıyla ufak taşıtlarda, trafik hareketliliğinde büyük bir fayda sağlayacak. Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinde büyük bir rahatlama olacak" diye konuştu.

"Karadan itibaren 155'inci metreye gelmiş durumdayız"

İstanbul, 3. köprü ve bağlantıları yolları, ana gövdenin tamamında, viyadük ve tünellerde çalışmaların sürdürüldüğünü anlatan Kartal, şunları söyledi:

"Her 4 ayağın tamamında çalışmalar var. Her birinde günde ortalama 2-2,5 metre bir beton imalatımız söz konusudur. Bugün geldiğimiz noktada karadan itibaren 155'inci metreye gelmiş durumdayız. Çalışmaların yüzde 50'sini tamamlamış, yani geçmiş durumdayız. Köprümüz bağlantı yollarıyla birlikte 2015 yılında bitirilmesini hedefliyoruz. Köprümüzü Hyundai firması yapmaktadır. Yine malzemelerin bir kısmı yurt dışı ağırlıklı olmakla birlikte diğer imalatların tamamı Türkiye'den sağlanmaktadır. Çok büyük bir proje. Bağlantı yolları, viyadükler, tüneller var. Köprümüzün geçiş ücreti 3 dolar olacak."

"Köprüde dekoratif aydınlatma olacak"

Kartal, köprüde yaklaşık 3 bin 500 civarında personelin, bin 50 civarında iş makinesiyle 24 saat mesai yaptığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Köprüde, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerindeki gibi dekoratif aydınlatma olacak. Bu köprümüzü diğer köprülerden farklı kılan en büyük özelliği, bu alanda dünyada bir ilk oluşudur. Köprü, tasarımı, şerit girişi ve kulelerin yüksekliği itibariyle dünyada bir ilktir. Kulelerin ortalama boyu 320 metredir. Garipçe tarafındaki kesim 322, Poyrazköy kesimindeki 318 metredir. Ortalama tünel yüksekliğimiz 320 metredir. 4 gidiş, 4 geliş ayrıca 2 demiryolu hattı bulunmaktadır. 10 şeritli bir platform söz konusudur. Eğik askılı ve eğik gergili iki yapının birleşiminden oluşan bir tasarımdır. Bu durum itibariyle dünyada bir ilk olma özelliğini taşımaktadır."

Karayolları 1. Bölge Müdürü Kartal, depreme dayanıklı bir köprü inşa ettiklerini vurgulayarak, bu tür köprülerin rüzgar ve deprem yükü esasına göre tasarlandığını kaydetti.

Kartal, köprünün 2 bin 475 yılda olası bir depreme karşı stabil halde ayakta duracağını vurguladı.

 

HABERE YORUM KAT