28 Şubat'ta BÇG-YÖK İlişkisinin İzi Sürülüyor
28 Şubat'ta 6. dalga operasyonun kodları, "Bu kez onlar halletsin" denilen 'sivil kuvvetler'in gerçek yüzünü deşifre ediyor.
28 Şubat darbesi soruşturmasında 6. dalga, Yüksek Öğretim Kurumu'na (YÖK) uzandı.
Zekai Özçınar'ın haberi:
İlk kez, Batı Çalışma Grubu'nun (BÇG) Karargah dışındaki hücrelerinden birine dokunuldu. Operasyonun kodları, "Bu kez onlar halletsin" denilen 'sivil kuvvetler'in gerçek yüzünü deşifre ediyor. Asker ve sivil aktörlerin, darbedeki işbirliğine ilişkin ipuçları veriyor.
Hakkında gözaltı kararı çıkartılan eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz, 28 Şubat sürecini üniversitelere taşıdı. Kadrolaşma, fişleme, akademisyen kıyımı, başörtüsü yasağı ve katsayı uygulamalarının mimarıydı aynı zamanda. Genelkurmay'dan gelen talimatları yerine getirdiği, halen Sincan'da tutuklu bulunan emekli Orgeneral Çevik Bir imzalı belge sayesinde biliniyordu. Tablonun bilinenden öte vahameti ise YÖK'te kurduğu Toplumsal Faaliyetler Birimi'nde ele geçen belgelerde görüldü. Birim BÇG şubesi gibi çalışıyordu. Ele geçen belgeler ışığında gözaltı kararı çıkartılan emekli Tümgeneral Sedat Arıtürk ve emekli Korgeneral Erdoğan Öznal, aynı zamanda Gürüz'ün YÖK'teki ekibinde yer alıyor, Karargah'la irtibatı sağlıyorlardı. 'Cumhuriyete Saygı' mitinginde taşınan tarihi 'Ordu göreve' pankartının, daha o zaman hayata geçirildiği anlaşılıyor.
Operasyonun ardından tutuklanan emekli Tümgeneral Kenan Deniz de, kilit isim. Dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan'ın danışmanıydı. Aynı zamanda, Batı Çalışma Grubu (BÇG) hiyerarşisinde kritik bir görevdeydi. Genelkurmay İç Güvenlik Harekat Dairesi (İGHD) Başkanı sıfatıyla BÇG koordinatörüydü. Genelkurmay'ın savcılığa gönderdiği belgede, bu açıkça görülüyor. 10 Nisan 1997 tarihli emekli Orgeneral Çetin Doğan imzalı 'BÇG Teşkilat Yapısı' konulu belgede, "BÇG koordinatörü, İGHD Başkanı'dır" yazıyor. 1997'nin ortalarında Genelkurmay Psikolojik Harekat Dairesi Başkanlığı görevine de vekaleten getirilen Deniz hakkındaki suçlamalar, yasadışı fişleme ve psikolojik harekat faaliyetlerinden oluşuyor. Faaliyetlerin YÖK ayağıyla ilgili olanları belgelerde yer alıyor. Deniz'in 2003'te emekli olduktan sonra Gürüz tarafından kuruma getirilmesi de 28 Şubat dayanışmasının derecesini gösteriyor.
Savcıların elinde bulunan BÇG koordinatörüyle ilgili ibretlik bir başka belge ise hem sürecin iç yüzünü hem de generallerin nelerle uğraştığını gösteriyor. 'İnsan avının' boyutlarını ortaya koyuyor. Belgeye göre, bir ihbar geliyor. Kenan Deniz, o dönem tuğgeneral rütbesinde ve İGHD Başkanı. İhbar sahibine cevap yazıyor. 24 Haziran 1997 tarihli yazı şöyle: "Sayın Aksakal,... Rize-Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nde meydana gelen kadrolaşmalara ilişkin 15 Haziran 1997 tarihli mektubunuzu aldım. Bu konudaki görüşleriniz ve hassasiyetiniz için teşekkür ederim. Mektubunuzda yer alan iddialara ilişkin Genelkurmay Başkanlığı Batı Çalışma Grubu'nda bir inceleme ve araştırma başlatılmıştır." ZAMAN
HABERE YORUM KAT