13. Uluslararası Dergi Günleri Sirkeci’de başladı!
DERGİBİR (Dünya Dergiler Birliği) tarafından düzenlenen “Uluslararası Dergi Günleri” kapılarını 13. kez açtı.
HAKSÖZ-HABER
Geçtiğimiz aylarda vefat eden edebiyatçı-yazar Mevlana İdris anısına gerçekleştirilen bu fuarda yurt içinden ve dışından çocuk, gençlik, okul, düşünce, edebiyat alanlarında yüzlerce dergi katıldı.
4 Günde 183 Etkinlik!
29 Eylül’de başlayan ve 2 Ekim’e kadar sürmesi beklenen fuar tam bir kültür şöleni olacak. 4 gün boyunca 183 planlanmış salon ve sahne etkinliğinin gerçekleşeceği fuarda Mevlana İdris’e ithafen çocuklar için özel etkinlikler yapılacak. Etkinlik kapsamında aynı yıl içinde kaybettiğimiz Sezai Karakoç, Bülent Parlak ve Mevlana İdris için de özel anma programları da düzenlenecek.
İletişim Başkanlığı, TİKA, Kültür Bakanlığı, Fatih Belediyesi, Güngören Belediyesi, TCDD, Albayrak Medya, Turkuvaz Medya’nın da destek verdiği etkinlik fuarın geleneksel adresi Sirkeci Garı’nda başladı.
Sirkeci Garı'nda kapılarını açan etkinliğe Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Dünya Dergiler Birliği Başkanı Metin Uçar, AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Eyyüp Kadir İnan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı İstanbul Bölge Müdürü Metin Erol ve yazarlar da katıldı.
Açılışta konuşan Demircan, Müslüman düşünürlerin tarih boyunca insanı, ruh, beden ve akıl olarak tasnif ettiklerine değinerek, "Toplumda kültür, sanat ve şehir olarak kendisini gösterir. Kültür sanat hayatı, şehir hayatı toplumu var eden dinamiklerdendir. Dergicilik gibi düşünce hayatını oluşturan faaliyetler olmadan hiçbir şey olmaz. Şehrin böylesine anlamlı ve merkezi bir noktasında düşünce hayatını destekleyen geniş katılımlı bir dergicilik fuarını düzenleyenleri gönülden alkışlıyorum." dedi
Dergiciliğin yazmak, çizmek ve tasavvur etmekten geçtiğini dile getiren Demircan, şunları kaydetti:
"Dergiler düşüncelerini, edebiyatı, şiirlerini göstermek isteyen herkese bir mecradır. Bütün önemli fikir insanları, ilk denemelerini bu dergiler sayesinde ortaya çıkartmıştır. Dergiciliğe emek ve gönül vermiş herkesi tebrik ediyorum."
Dünya Dergiler Birliği Başkanı Uçar da fuarlarda düşünen, yazan, çizen ve fikirler ortaya koyan insanların bir araya geldiğinden bahsederek, "Bunların ismi veya mecrası değişebilir ama dergilerin insan yetiştirme özelliği daimdir. Mevlana İdris Zengin, Sezai Karakoç, Rasim Özdenören, Asım Gültekin, Bülent Parlak ve niceleri dergilerle kendilerini ifade etmeye başladı." ifadelerini kullandı.
Dergilerin yazarları için birer okul olduğunu aktaran Uçar, "Eğitim ve ortam olmak hasebiyle dergilerin varlığı, kültürel üretim sürecini devam ettirecek en önemli araçlardır." dedi.
Ulusal ve uluslararası dergilerin konuk olduğu, ilki 2010'da düzenlenen fuar, 2 Ekim'e kadar devam edecek.
Fanzin ve online dergilerle gençlik, okul, kurum ve kuruluşların kültürel yayın yapan dergilerinin de yer alacağı fuarda 183 etkinlik gerçekleştirilecek.
Fuarın ilk günü yazar Sibel Eraslan "Bir Okuyuş Kalsın Bizden Geriye", gazeteci yazar Cihan Aktaş ise "Türler Arasında Gezinti" başlıklı konuşma yaptı. Turan Kışlakçı, Bekir Cantemir, Erol Erdoğan, Saadettin Acar ve Metin Uçar'ın katılımıyla "Mevlana İdris Paneli" düzenlendi.
Haksöz ve Temmuz dergileri de var
Haksöz ve Temmuz dergilerinin de sergileneceği programda Cumartesi günü saat 13:00’da Rıdvan Kaya bir sunum yapacak.
Ayrıca program kapsamında dün Hülya Şekerci ve Musa Üzer ile üniversite gençliğinin sorumlulukları bağlamında tebliğ-davet konulu bir söyleşi gerçekleştirilmişti.
Ne dediler?
Dergi Fuarı, yazar kimlikleri ile birlikte gönlü çocuk duruluğunu koruyabilmiş insanların kotardığı bir kültür faaliyetidir.
Merhum Asım Gültekin'in omurgasını çattığı, yine merhum Mevlâna İdris'in sevgi ile renklendirdiği, gencecik şair, yazar ve dergicilerin gönülleriyle katıldığı, alışılmışın aksine güler yüzlü ve umut saçan dergi fuarı İstanbul'un yeni zenginliklerindendir. Şimdilerde bayrağı açanların gidişiyle biraz gönülleri kırık da olsa, Metin Uçar, Murat Ayar ve yine coşkulu gençlerin çabalarıyla varlığını ve içimizde oluşturduğu umudu sürdürmektedir. Hep var olsunlar!
13. Uluslararası Dergi Günleri ile alakalı Twitter hesabından paylaşımda bulunan yazar Mürsel Sönmez, "Teknofest hangi anlam dünyasıyla ve hangi niyetlerle yapılıyorsa Uluslararası Dergi Günleri de aynı anlam dünyası ve niyetlerle yapılıyor." dedi.
Bir diğer yazar İsmail Kılıçarslan da konuyla alakalı yaptığı paylaşımda “Dergi Fuarı, dergilerimiz için muhkem bir çatı, dertlilerimiz için tanışma ve muhabbet kapısı, aramızdan ayrılan kıymetlilerimiz için vefa ve anma vesilesi.” ifadelerini kullandı.
HABERE YORUM KAT