1,25 Milyon Orta Afrikalı Açlık Riskiyle Karşı Karşıya
Orta Afrika Cumhuriyeti'nde 1,25 milyon kişinin açlık riskiyle karşı karşıya olduğu bildirildi.
Birleşmiş milletler'e (BM) bağlı Dünya Gıda Programı (PAM), Orta Afrikalılara yardım için uluslararası topluma çağrıda bulundu.
PAM sözcüsü Alexis Marscialli, kuruluşun gıda ihtiyaçlarını karşılamak için gereken 107 milyon doların yalnızca yüzde 32'sine sahip olduğunu belirtti.
Mevcut durum ve sahip olunan para göz önüne alındığında, ay sonuna doğru paranın tükenebileceğini belirten Marscialli, yolların ulaşıma kapanmasına yol açabilen yağış mevsimi başlamadan acilen önlem alınması gerektiğini vurguladı.
PAM'ın ülkedeki krizin başlamasından bu yana Bangui-Doula yolundaki güvensizlik nedeniyle büyük güçlükler çektiğine dikkati çeken Masciarelli, gıda stoklarının tükendiğini, bu nedenle bazı bölgelere dağıtıma son vermek, ay sonuna kadar 1800 ton pirincin ulaştırılması için Douala'dan hava köprüsü kurmak zorunda kaldıklarını vurguladı.
Masciarelli, bir başka güçlüğün ise esnafların olmaması nedeniyle pazarların yeniden düzenlenmesi olduğuna işaret etti.
Başkent Bangui'deki Açlığa Karşı Eylem (ACF) kuruluşunun sözcüsü Lucille Grosjean da, ağır yetersiz beslenme sorunu nedeniyle tedavi merkezlerine yatırılan çocukların sayısı Ocak 2013'te 350 iken bu sene sayının 1200'e çıktığına vurgu yaptı.
Grosjean, insani yardım örgütlerinin harekete geçtiğini ancak özellikle taşrada yaşayanlara yardım için uluslararası toplumun desteğinin gerektiğini belirtti.
ACF'nin gıda güvenliğinden sorumlu yetkilisi Cecilia Blausteim da, bölgeler arasındaki ve uluslararası ticari alışverişin Bangui'deki Müslümanların yaşadığı 5 Kilometre mahallesinde bulunan toptancı pazarına bağlı olduğunu ancak çoğunluğu Müslüman olan esnafın başkenti terk ettiğini kaydetti.
Blausteim, halkın sürekli yağmalandığını, mallarının çalındığı belirterek, köylülerin öküzlerini de kaybettiğini dolayısıyla tarlaların sürülemediğini ve bunun tarıma olumsuz etkisi olacağını, kırsal kesimde yaşayan ailelerin yoksullaşacağını vurguladı.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin tahminlerinde göre, ülkenin batı ve kuzey kesimlerinde Müslümanları hedef alan saldırı eylemleri nedeniyle 280 bini başkentte olmak üzere 800 bine yakın kişi evini terk etmek zorunda kaldı.
800 bin kişiden 250 bini komşu ülkelere sığındı.
Ülkedeki kriz nedeniyle 20 bin devlet memuru 5 aydır maaş alamıyor.
HABERE YORUM KAT