12 yıl zorunlu eğitim mi?
Ben zorunlu eğitime karşı biriyim. Daha doğrusu eğitime karşıyım..
Bana göre öğrenim ömür boyu sürmeli.. Ama bu zorunlu olmamalı..
Ha! 12 yıllık temel eğitim ücretsiz olmalı..
12 yıl kesintisiz değil, kesintili olmalı.. 1+5+3+3=12 yıl. İlkokul, orta okul, lise.. Sonrası ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora..
İlkokuldan sonra mesleğe yönlendirme yapılabilmeli. Lise ve sonrası internet üzerinden ya da açık lise şeklinde olabilmeli.
Ya da yarım gün iş, yarım gün okul olabilir. Hatta akademik öğrenim de bu şekilde devam edebilmeli..
Burada bir diğer çok önemli husus, zorunlu dersler, seçmeli zorunlu dersler ve seçmeli dersler şeklinde yeni bir eğitim modeline geçilmeli.
Ders diploması verilmeli mesela.. Belli sertifikaları ve belli puanları toplayanlar birden fazla okul diploması alabilmeli..
Türkiye bir an evvel tevhidi tedrisattan kurtulmalı..
İsteyen istediği dili öğrenebilsin, istediği dine dair dersleri alabilsin mesela.. İster düz lise, ister turizm lisesinde okur, ama istediği dil, sanat, spor, ya da din derslerini alır.. Kur’an-ı Kerim’de okur isterse, Tevrat’ta.. İncil ya da bir başka dinin temel kitabını.. Hadis okur, fıkıh okur..
İSMEK ve benzeri Halk eğitim programından belli sertifikaları alanlar bunu örgün eğitim kapsamında değerlendirebilmeli..
Keşke bu işi süreden çok bilgi seviyesi olarak belirlenebilse..
İnsanlar gündüz ya da gece, yoğun ya da zamana yayılmış bir şekilde istediği dersi alabilir..
12 yılık eğitimi bu sürenin yarısı zamanda öğrenecek bir sürü insan var.. Bu insanlara ille de 12 yıl okuyacaksın demek bir işkenceden başka ne anlama gelir ki.. O sürede bazı çocuklar Üniversiteyi bitirir. Tabi bizim mevzuata göre, sen şu yaştan önce Üniversiteyi bitiremezsin derler..
Eğer yapılabiliyorsa bu sorunlar çözülsün..
İmam Hatipler, din dersleri verilen liseler olmalı.. Din, sanat, dil ve spor konusunda dışarıdan alınan sertifikalar bir sınavla sisteme eklenebilmeli..
Öğrencilerin aldıkları kitap, dergi, gittikleri sinema, tiyatro, fuar, müze giderleri bu dönemde devletçe karşılanmalı..
İnternet eğitimine bu vesile ile özel bir ayrıcalık, öncelik verilebilmeli.
Bu eğitim programlarından, diledikleri seviyede ve diledikleri derslerle ilgili ileri yaştaki insanlar da ders alabilmeli..
e-eğitim konusu farklı bir konu..
Tevhidi tedrisat yerine mülti kültürel bir program esas alınmalı. Resmi tarih ve resmi ideoloji asla olmamalı. Kılık kıyafet dayatması, resmi tören ve and konusuna bir son verilmeli.
Tabi şu inkılab tarihi ve Milli Güvenlik Dersi hikayesine de artık bir son vermek gerek..
Hani meşhur sözdür; “Cehaletin bu kadarı ancak eğitimle mümkündür” diye.
Artık bu dönem sona ermeli..
Mesela internet eğitiminde tarih dersi diyince, Türkiye tarihi tamam da, ama onun dışındaki kısmı dönem olarak öğrenciler kendileri seçebilirler. Bölgeyi de.. 100 yıllık bir dönem. Dileyen asrı saadeti seçsin, isteyen Latin Amerika, Çin ve Hindistan.. “Tek tip” olmamalı.. İsteyen 2 ayrı dönemi de alabilir. Tarih puanı iki katına çıkar.
Üniversiteye insanlar bu puanlar üzerinden girebilir. Kim nereye gitmek istiyorsa, ona göre puan biriktirir.
Örgün eğitime devam eden biri, seçmeli dersleri mesela internetten alabilmeli, ya da dışarıdan sınava girebilmeli. Yani karma sistem.. Önemli olan öğrenmek olmalı..
Böylece şu üniversite seçme ve yerleştirme sınavı rezaletinden de, üniversiteye hazırlık dersanesinden de kurtulmuş oluruz..
Sadece zorunlu eğitimi kesintili hale getirmekten ibaret bir düzenleme benim için yeterli olmayacak..
Elbette eskisine göre daha iyi olur ama benim için sorun bitmiş olmaz. Selam ve dua ile..
YENİ AKİT
YAZIYA YORUM KAT