12 Eylül'ün 'Ödenmiş Bedeller'i Kitap Oldu
12 Eylül darbesinin yıl dönümünde, o günleri anlatan bir kitap çıktı: 'Ödenmiş Bedeller'
12 Eylül askeri darbesinin yıldönümü dolayısıyla "Ödenmiş Bedeller" kitabını kamuoyu ile paylaşan Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, darbe döneminin izlerinin silinmesini istediklerini belirterek, "En büyük beklentimiz yıllardır özlemini duyduğumuz demokratik bir anayasayla darbeler döneminin tamamen kapatılmasıdır" dedi.
Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen, 12 Eylül askeri darbesinin 32. yıl dönümünde, darbe dönemlerinde yaşanan anıların yer aldığı "Karanlık Dönemler ve Ödenmiş Bedeller" isimli kitabı kamuoyu ile paylaştı. "Ödenmiş Bedeller Unutulmasın" isimli Mehmet Akif İnan Hatıra yarışmasında dereceye giren eserlerin yer aldığı kitabın kamuoyuna tanıtımına, yarışmada Türkiye birinci olan eserin okunması ile başlandı. Bu projeyle birlikte ortaya karanlık dönemleri aydınlatacak gerçeklerin çıktığını vurgulayan Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Gündoğdu, "Güçlü, özgür ve ileri demokrasiye sahip bir ülkenin inşasında herkesin ortalama gayretinden öte bedel ödeyenleri gelecekteki nesle taşımayı görev biliyoruz" dedi.
Darbe döneminin izlerinin silinmesiyle ilgili önerilerini de paylaşmak istediklerini belirten Gündoğdu, "Darbeci zihniyetle hesaplaşmanın adresi, zemini ve merkezi Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir (TBMM). Çünkü milli iradenin tecelli ettiği yer meclistir. En büyük beklentimiz yıllardır özlemini duyduğumuz demokratik bir anayasayla darbeler döneminin tamamen kapatılmasıdır" ifadesini kullandı.
Darbelerin izlerinin silinmesi için 3 koldan çalışmaların sürdüğünü dile getiren Gündoğdu, "Bunlardan birincisi, demokrasiye müdahale eden girişimleri tüm boyutlarıyla araştırmak için kurulan TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu'dur. İkincisi, 12 Eylül, 28 Şubat başta olmak üzere Ergenekon ve Balyoz gibi darbe girişim planlarını kapsayan dava sürecinin sulandırılmasan sonuçlandırılmasıdır. Ayrıca Muhsin Yazıcıoğlu davası da tutuklu hiç sanığı kalmamasına rağmen en kısa zamanda sonuçlandırılmalıdır" diye konuştu.
Çalışmaların sonuncusunun ise darbe dönemlerinin izlerini kökünden silecek olan yeni bir anayasa olduğunu söyleyen Gündoğdu, "Yeni anayasa taslağının hazırlanıp, en geç yılsonuna kadar milletin önüne getirilmesi Memur-Sen ailesinin en büyük arzusudur" şeklinde konuştu.
Yeni anayasada Yök, MGK ve YAŞ gibi vesayet kurumlarının olmaması gerektiğini de kaydeden Gündoğdu, "Başörtü yasağının kaldırılması, kadın-erkek, kadın-kadın eşitliğinin sağlanarak kadınların eğitim hakkından yararlanmalarının, çalışma haklarını sınırsız kullanmalarının ve siyaset yapmalarının önündeki bütün barikatlar kaldırılmalıdır. Bunun yanında kamu görevlilerine siyaset ve grev hakkı da verilmelidir" diye konuştu.
HABERE YORUM KAT