1. Sınıflara Zorunlu Din Dersi Önerisi
Eğitim Şurası'nda, okul öncesinde "değerler eğitimi" verilmesi, ilkokul 1,2 ve 3. sınıflarda da din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin zorunlu olması önerilerinde fikir birliğine varıldı. Öneriler şûrânın son günü genel kurula sunulacak.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın düzenlediği 19. Milli Eğitim Şurası'nda eğitimin geleceğine yönelik çalışmalar ve tartışmalar sürüyor. Dört ana gündem maddesi için oluşturulan çalışma gruplarında öğretmen ve yönetici niteliğinin artırılması, okul güvenliği, öğretim programları ve ders çizelgeleri konusunda eksikler belirtiliyor, öneriler sunuluyor.
En hararetli tartışmalar ise Öğretim Programları ve Ders Çizelgeleri Çalışma Grubu'nda yaşanıyor. Bu grupta Salı günü, okul öncesinde din kültürü eğitimi verilmesi ve karma eğitim zorunluluğunun kaldırılması yönünde öneriler sunulmuştu. Çarşamba günü de ilkokul 1,2,3. sınıflarda din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin zorunlu olması yönünde öneriler oldu. Mevcut halde din kültürü eğitimi 4. sınıfta başlıyor. Çalışma grubu okul öncesinde değerler eğitimi verilmesi, ilkokul 1,2,3. sınıflarda da zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi verilmesi yönünde karar birliğine vardı. Şuranın son günü genel kurula sunulacak ve oylanacak öneriler arasında bunlar da olacak.
‘Değerler eğitiminin içeriği konuşulmadı’
Eğitim İş Genel Eğitim Sekreteri Önder Yılmaz, "Değerler eğitimi ile ilgili bir oylama yapıldı, kabul edildi, fakat değerler eğitiminin içeriğinin nasıl olması gerektiği tartışılmadı" dedi.
Eğitim Sen Kadın Sekreteri Ebru Yiğit de, ilkokulda beş saat olan serbest etkinlik derslerinin okul müdürlerinin inisiyatifine bırakılması yönünde konuşmalar yapıldığını belirterek "Bunu sakıncalı buluyoruz. Böyle olursa isteyen istediği şekilde doldurur bu saatleri. Oysa bu saatlerin çocuğun ilgi ve yeteneklerini geliştirmek için kullanılması gerekir" diye konuştu.
Karma eğitim okul güvenliği komisyonunda da gündeme geldi
Okul güvenliğinin konuşulduğu grupta ise, okulların basit tamirat işleri için bile bütçe ayıramadığı ve bu yüzden kazalar yaşandığı dile getirildi. Karma eğitim zorunluluğunun kaldırılması bu grupta da dile getirildi. İsteyenler için kız ve erkek okullarının ya da karma okul olsa da kız ve erkek sınıflarının olabilmesi önerildi.
Beş gün sürecek şurada dört ana gündem maddesi üzerine oluşturulan komisyonlar çalışmalarına iki gün daha devam edecek. Burada önerilen görüşler oylandıktan sonra, öneriler listesine yazılarak şuranın son günü olan 6 Aralık'ta genel kurulda oylanacak. Oylama sonuçlarına göre tavsiye kararlar oluşturulacak.
Al Jazeera
HABERE YORUM KAT