1 Dolar Bu Ayıbı Örter mi?
BM üyesi ülkeler, Suriyeli mülteciler için vaadettikleri 1 milyar doların sadece 484 milyon dolarını ödedi. Çağrıları cevapsız kalınca yardımı kesen BM, dünya genelinde 64 milyon kişiden toplanacak “1 dolar”lık bağışlarla açığı kapatmayı hedefliyor.
Birleşmiş Milletler’in (BM) maddi yetersizlik gerekçesiyle Suriyeli mültecilere “gıda yardımını” kesmesinin ardından Dünya Gıda Programı (WFP) sığınmacıların mağduriyetini gidermek amacıyla yeni bir uygulama başlattı. BM üyesi ülkeler Suriyeli mültecilere yapılacak gıda yardımının ödeneği için yapılan çağrılara cevap vermekte geç kalınca BM’ye bağlı WFP, aralık ayı için ödenekte eksik kalan 64 milyon doları farklı yollarla bulmaya karar verdi. Defalara yapılan çağrılara rağmen BM’ye üye devletler ve bağımsız organizasyonlardan beklenen cevap bir türlü gelmeyince bir aylık açığın, dünyanın her yerinden 64 milyon kişiden toplanacak birer dolarla kapatılması hedefleniyor.
AVRUPA’NIN UTANCI
1.7 milyon Suriyeli’nin ihtiyacını karşılayacak yardım kampanyası, WFP’nin internet sitesi üzerinden toplanacak ve 72 saat sürecek bağışlarla gerçekleşecek. Tüm dünya halkından yardım beklenen kampanyaya bağışta bulunan kişilerden ayrıca, Twitter ve Facebook’ta katılım sağladıklarını simgeleyen bir profil fotoğrafı koymaları isteniyor. Türkiye, Lübnan, Ürdün ve Mısır, Suriye’den kaçan milyonlarca mülteciye barınak sağlarken, sığınmacı krizine kulak tıkayan Batılı ülkeler ise mültecilere kapılarını açmadıkları gibi, insani yardım yapmak için ellerini taşın altına koymaktan da uzak duruyor.
Yardım ‘lafta’ kaldı
WFP tarafından yapılan açıklamaya göre, bu yıl içinde Suriyeli mültecilere harcanmak üzere BM üyesi ülkeler tarafından vaadedilen 1 milyar dolarlık fonun sadece 484 milyon doları ödendi. Vaatlerin gerçekleşmemesi yüzünden “1 dolar” kampanyasının düzenlendiğini duyuran WFP, yardımı geciktiren ülkeleri de açıkladı.
Verilen vaatlere göre, Kuveyt’in 200 milyon dolar, Avrupa Komisyonu’nun 51 milyon dolar, Suudi Arabistan’ın 43 milyon dolar, İtalya’nın 23 milyon dolar, Irak’ın 13 milyon dolar, Katar’ın 11 milyon dolar, Umman ve İsviçre’nin ise 10 milyon dolar ödemesi gerekiyor.
Yeni Şafak
HABERE YORUM KAT