"Uluslararası İstanbul Aile ve Kadın Kongresi" Yapıldı
İslami Kadın ve Aile Platformu İstanbul'da “Uluslararası Kadın ve Aile Çalıştayı” adı altında bir toplantı düzenledi.
İrlanda ve Belçika merkezli Uluslararası “İslami Kadın ve Aile Platformu” Türk Arap İlişkileri Merkezi'nin desteğiyle İstanbul'da “Uluslararası Kadın ve Aile Çalıştayı” adı altında bir toplantı düzenledi. İki gün süren toplantı Ensar Vakfı’nda yapıldı.
Toplantıya Mısır, İrlanda, Makedonya, Ürdün, Irak, Suriye, Filistin, Tunus, Fas ve Sudan'dan temsilcilerin yanında Türkiye’den de birçok Sivil Toplum Örgütü temsilcileri katıldı.
Toplantıya Kur’an-ı Kerim okunarak başlandı. Okunan Kur’an’ın ardından sunucu İman Bakır kısaca programın amacını aktardı. Bir araya gelmekte ki en büyük amacın aile ve ahlaki değerleri topluma yeniden nasıl kazandırabilmek olduğunun vurgusunu yaptı.
Toplantıda söz alan Kadın Kolları Başkanı Siham Dedar ise, ailenin toplumun asıl temelini ve kişilikleri oluşturması açısından önemine dikkat çekti. Ve tarih boyunca bütün toplumlarda aile olgusunun hep var olduğunu aktardı.
Genel Sekreter Ruva El-Abidin ise, iyi ümmet olmak üzerinde durdu. Ve bu çalıştayın amacının, özelde kadını, genelde ise ailenin haklarını savunmak ve değerlerimizi korumak olduğunu belirtti. Ayrıca medya kuruluşları ve bütün mekanizmaları bir araya getirerek gerek kadın ve gerek ailenin rolünün önemini sürekli gündemde tutmak gerektiğinin altını çizdi.
Saadet Partisi adına söz alan Nevin Gökçe’de, yaratılışta temiz fıtrata sahip olan insanın toplumu ıslah için gönderildiğini belirtti. Şeytanın ise toplumu ifsada çalıştığını hatırlatan konuşmacı, sömürüye karşı Müslümanların uyanık olması gerektiğini belirtti.
TGTV adına konuşan Hamza Akbulut ise, günümüz dünyasının İslami aile yapısını kökünden kopartmak isteğinin altını çizdi. Kur’an’ın, kadını ve erkeği muhatap aldığını belirten konuşmacı iki cinsinde ailenin oluşması açısından büyük rolleri olduğunu hatırlattı. Ailenin yıkılmasıyla, toplumunda yıkılacağını vurgulayan Akbulut, günümüz medyasına bu konuda büyük görevler düştüğünün altını çizdi.
İDSB adına konuşan Esma Betül ise, kısaca kendi dernek çalışmalarından bahsetti. Ve toplum olarak örnek aile modellerine ihtiyacımızın olduğunu vurguladı.
AK Parti İstanbul Kadın Kolları Başkan Yardımcısı İffet Topal ise, mutlu bireyin, mutlu aileyi, mutlu ailenin de mutlu toplumu hedeflediğini belirtti. Ve Kur’an’da, anne-babaya öf dememenin üzerinde de duran Topal, sağlıklı aileler oluşturmak için çaba sarf etmemiz gerektiğini belirtti.
Toplantıda söz alan Platform sorumlusu Aişe Bil-Hadjar’da amacın ümmetin bütün fertlerini bir araya getirmek olduğunu vurguladı. “Ümmet güçlenirse ailede daha güçlü olur” diyen konuşmacı “bizim amacımız insanlığı korumaktır” şeklinde ifadelerde bulundu.
Programın amacını tanıtan bir videoda da yer aldığı toplantıda Dr. Meysun Daravşa’da söz aldı. Daravşa, uluslararası özleşmelerin aile değerlerine verdiği olumsuz etkiler üzerinde durdu. Ve bu sözleşmelerde aileyi korumak adına, aslında aileyi yıkmak isteyen çok önemli maddeler olduğunu belirterek bu maddelerden kısaca bahsetti. Evlilik mefhumunun neslin devamı için olduğunu belirten konuşmacı, Batının ve Batının hazırladığı bu sözleşmelerde doğurganlığın hep aşağılandığını vurguladı. Zina, fuhuş gibi ahlaksızlığa göz yumulurken bu tür sözleşmelerle aslında helal olanın daraltılıp, haram olanın kolaylaştırıldığını belirtti.
AKODER adına konuşan Gülenay Pınarbaşı ise, daha çok medyanın çocuklar üzerinde ki olumsuz etkileri üzerinde durdu. Özellikle de dizilerin çocuğun dil gelişimine engel oluşunu örneklerle aktardı.
Uluslar arası Kadın ve Aile Derneği adına söz alan Neriman Esendemir’de verilerle televizyonun olumsuz etkilerini aktardı. Diğer bir konuşmacı olan Hiba Zekeriyya ise, bilinç oluşturmanın önemin üzerinde durdu. Özelliklede medyada bir bilinç oluşturarak, medyayı kendi değerlerimiz doğrultusunda yönlendirmemiz gerektiğini belirtti.
Özgür-Der adına söz alan Zehra Türkmen ise, Kur’an’ın “biz”i oluşturmak için inşa edici bireyi önemsediğini ve bu nedenle de bireyin eğitimi üzerinde durulmasını belirtti. Ayrıca büyük hedeflerden önce daha küçük ama kapsamlı çalışmaların faydası üzerinde duran Türkmen, çocuk eğitimiyle beraber ailelere de dönük vahiy temelli eğitim çalışmaları yapılmasını vurguladı.
İHH adına konuşan Müzeyyen Taşçı ise, Vahiy temelli bireylerin inşa edilmesi üzerinde durdu. Ve bunun ilk adımının da yeniden Kur’an’a dönüşle mümkün olacağını vurguladı.
Toplantıda söz alan Zübeyir Halefulluh ise, STK ve Devlet arasındaki ilişkilerin öneminin üzerinde durdu. STK’ların 2002 yılından buyana ciddi tecrübeler elde etmeye başladığını ve bu tecrübelerden faydalanmak gerektiğini belirtti.
Nur Ala, Rashida Ennefsi, Fatma Şensoy, Mustafa Özgüvenç gibi isimlerinde söz aldığı toplantının son kısmında Mısırlı Dr. Abeer Osman hanım Mısırlı ve Suriyeli kadınların yaşam mücadelelerinden örnekler sundu. Ve ardından Hacer Süleyman ise, İsrail’in Filistin üzerindeki ablukası ve Filistinli kadınların yaşadıkları sıkıntıları aktardı.
Toplantı son olarak yapılan öneriler ve okunan basın açıklamasıyla son buldu.
HABERE YORUM KAT