1. HABERLER

  2. HABER

  3. İbrahim Sediyani’nin Çalışmaları Okullarda
İbrahim Sediyani’nin Çalışmaları Okullarda

İbrahim Sediyani’nin Çalışmaları Okullarda

Yıllardır yaptığı geziler, edebiyat çalışmaları ve şiirleri ile tanınan yazarımız İbrahim Sediyani artık Türkiye’deki okullarda öğretmenler ve öğrenciler tarafından da anılıyor.

27 Mart 2011 Pazar 15:33A+A-

Özellikle gezi yazıları yurtdışında da yankı bulan, Liechtenstein Prensliği Turizm Bakanlığı, Avusturya Vorarlberg Eyaleti Turizm Bakanlığı ve Çek Cumhuriyeti Marianske Lazne Belediyesi'nden teşekkür mektupları alan, Almanya ve Liechtenstein gazetelerinde gezileri hakkında yazılar yazılan ve son olarak dünyaca ünlü Alman filozof Gerhard Zwerenz tarafından efsanevî Yahudî feminist kadın filozof ve aktivist Hannah Arendt'e benzetilen yazarımız İbrahim Sediyani'nin çalışmaları Siirt ilindeki okullarda öğretmenler ve öğrenciler tarafından anıldı. Siirt'teki bir yerel haber ve kültür sitesinde (www.siirttenote.com) yer alan haberi olduğu gibi aktararak ilginize sunuyoruz...

Genç Yazarlar Güzel Sanatlar Lisesi'nde Buluştu

Siirt Milli Eğitim Müdürlüğü'nün okulların yazarlık kulüpleri aracılığıyla çıkarmayı planladığı "Genç Yazarlar Dergisi"nin yazar adaylarından Haşim Öztanık İlköğretim Okulu Yazarlık Kulübü öğrencileri, Takasbank Güzel Sanatlar Lisesi'nde yazar arkadaşlarıyla buluştu. Tanışma toplantısına Almanya'da yaşayan ve Doğu'nun Karl May'ı lakabıyla tanınan ünlü yazar İbrahim Sediyani'nin selamlama mektubu damgasını vurdu.

Saat 13:30'da Yazarlık Kulübü danışman öğretmenleri Esra Güler, Resim öğretmenleri Müge Ayışığı ve Türkçe öğretmenleri Erdal Açıkgöz başkanlığında Siirt Takasbank Güzel Sanatlar Lisesi'ne gelen Haşim Öztanık İlköğretim Okulu öğrencileri, burada Edebiyat Öğretmeni Muhammed Kayran tarafından karşılandılar.  Güzel sanatlara yeteneği olan öğrencilerin ilköğretim sonrası tercihlerinin şekillenmesinde faydası olacağı düşüncesiyle yazarlar kulübü tanışma toplantısında geçmeden önce Muhammed Kayran rehberliğinde Takasbank Güzel Sanatlar Lisesi Resim ve Müzik atölyeleri gezildi.

Resim Atölyesi'nde Sanatsal Sohbet…

Resim Atölyesi'nde Resim Bölümü Başkanı Bülent Ongan, Takasbank Güzel Sanatlar Lisesi Resim bölümü çalışmalarını ve bu resim bölümüne girmek isteyen öğrencilerin nelere dikkat etmesi gerektiğini anlatan bir konuşma yaptı. Bülent Ongan'ın konuşmasını pür dikkat dinleyen öğrencilerden Güzel Sanatlar Lisesi okumayı düşünen öğrenciler, Bülent Ongan'a çeşitli sorular yönelterek geleceklerini planlamakta kullanacakları önemli bilgiler edindiler. Öğrenciler sohbet sırasındaki tutumlarıyla geleceğe umutla baktıklarını ve kararlılıkla yürüyeceklerini gösterdiler.

Müzik Bölümü'nde Sürpriz Var!

Resim Atölyesi'ndeki sanatsal sohbetin ardından genç yazarlar, Muhammed Kayran rehberliğinde ders halinde olan Müzik Bölümü'nü ziyaret ettiler. Takasbank Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Bölümü Başkanı Bilal Kavak'ın, burada ziyaretçilere bu ziyaretten haberdar olmanın ötesinde bir sürpriz hazırladığı da kısa süre sonra anlaşıldı. Müzik Bölümü çalışmaları ve Müzik Bölümü'ne öğrenci alma sınavının içeriği hakkında kısa bir konuşma yapan Bilal Kavak, ardından Haşim Öztanık öğrencilerinden müziğe yetenekli olanları piyanonun başına toplayarak onlara piyanodan "tek, çift ve üç ses eğitimi" verdi. Ama Bilal Kavak'ın asıl sürprizi o andan sonra başladı: Bilal Kavak, "Siz geleceğin yazarlarına gelecekte kitap imzalatmaya geldiğimde benim size bir müzik ziyafeti çektiren Bilal Hoca olduğumu hatırlatırsam beni tanırsınız değil mi?" diyerek Müzik bölümü öğrencileri ile birlikte genç yazarlara iki eserlik bir müzik dinletisi sundu. Dinletiyi büyük bir beğeni ile izleyen genç yazarlar ve danışman öğretmenleri, dinleti için Bilal Kavak ile sesi ve enstrümanlarıyla ona eşlik eden Müzik bölümü öğrencilerine teşekkür ettiler.

Minik Yazarlardan Sediyani'ye Selam Var!

Dinletinin ardından sunum odasına geçen Haşim Öztanık öğretmen ve öğrencileri "Genç Yazarlar Tanışma Toplantısı" yaptılar. Toplantının açılış konuşmasını yapan Muhammed Kayran, toplanmalarına vesile olan "Genç Yazarlar Dergisi" projesi hakkında kısaca bilgi verdikten sonra genç yazarlara Almanya'da yaşayan ve Doğu'nun Karl May'ı lakabıyla tanınan ünlü yazar İbrahim Sediyani'nin selamlama mektubunu okudu. Selamlama mektubunu büyük bir dikkatle dinleyen öğrenciler, selamlama bittiğinde parlayan gözleri ve minik elleriyle selamlama mesajını büyük bir coşkuyla alkışladılar. Genç yazarlar İbrahim Sediyani'nin kendilerini çok sevdiğini hissettiklerini, büyük bir özgüven kazandıklarını, yazarlığa soyunarak Sediyani'nin de mesajında belirtildiği gibi normal insan olmaktan sıyrılıp elit insan olduklarını anladıklarını dile getirdiler. Giriştikleri işin önemini Sediyani'nin onlara gönderdiği mektuptan sonra daha çok bilince çıkardıklarını söyleyen elleri minik beyinleri dev yazarlar, yazma çalışmalarına daha fazla hız vereceklerini ve mektuptan büyük feyz aldıklarını belirttiler. Daha sonra söz alan Yazarlık Kulübü Danışman Öğretmeni Esra Güler, Sediyani'nin selamlama mektubunda geçen "Sesli ve sessiz harflerinizi, hecelerinizi, yapım ve iyelik eklerinizi, bağlaçlarınızı, kök ve bileşik sözcüklerinizi, tümcelerinizi, yalın ve devrik cümlelerinizi, kısa ve uzun paragraflarınızı dostluğun, kardeşliğin, paylaşmanın ve sevginin hizmetine sunacaksınız" paragrafına vurgu yaparak, Sediyani'nin her şeyden önce yüreği sevgi dolu bir insan olduğunu ve bu sevgi dolu yüreği insanlara taşıracak malzeme olan dili çok iyi kullandığını, özellikle bu paragraftan oldukça etkilendiğini dile getirdi. Öğrencilere büyük bir moral olan mektubundan ötürü Muhammed Kayran aracılığıyla İbrahim Sediyani'ye genç yazarlar adına selamlarını iletti.

Konuşmasını yapmış olduğu bir araştırma ile sürdüren Esra Güler, Türkiye genelinde hangi ilde kütüphanelere hangi yıllarda ne kadar kişinin üye olduğunu araştırdıklarını dile getirerek Takasbank Güzel Sanatlar Lisesi ve Haşim Öztanık İlköğretim Okulu genç yazarlarıyla ulaştıkları çarpıcı sonuçları paylaştı. Esra Güler, elde ettiği verilerle insanların nüfus arttığı halde kütüphanelere üye olan insanların her geçen gün azaldığını ortaya koydu.

Daha sonra tekrar söz alan Muhammed Kayran, "Genç Yazarlar Dergisi"ne önayak olan Kurtalan Milli Eğitim Müdürü Ercan Metin'i zikrederek kendisinin desteğinin Siirt Milli Eğitim Müdürlüğü ile beraber sonunda kadar sürdüğünü ifade etti. Genç Yazarlar Dergisi'nde her eserin orijinal olması gerektiğini ileri süren Kayran, bu amaçla Resim Bölümü öğrencilerinin çizmiş olduğu resim ve karikatürleri konuklara göstererek bu eserlerin de dergiye konulacağını diğer öğrencilerin öykü, deneme, makale ve şiirlerinin bu resimlerle daha anlamlı olacağını ifade etti. Muhammed Kayran sözlerini İbrahim Sediyani'nin mektubunda dile getirdiği "En ağır eşya kalemdir" sözüne vurgu yaparak "İnsanoğlunun zekâsı, bildiği kelime sayısı ile sınırlıdır. Bizler kendimizi her gün bir önceki günden daha çok geliştirerek bu ağır yükü rahatlıkla kaldırabilecek bir güce ulaşabiliriz, ulaşacağız" diyerek son verdi. Toplantı, "Kitabı Geç Olmadan Oku!" ana fikirli video klip gösterisinin sunumu ile son buldu.

Toplantının bitiminde cüssesi küçük yüreği dev yazarlar, Takasbank Güzel Sanatlar Lisesi bahçesinde geleceğe umutla bakan gülüşleriyle hatıra pozu verdiler. Minik yazarlar ağabeyleri İbrahim Sediyani'nin,

"Sizler insanların ellerine "silâh" değil, ellerine "kalem" aldıkları yeni bir ülke kuracaksınız.

Yeni bir dünya kuracaksınız!"

Sözlerine hep bir ağızdan dev bir selamla karşılık verdiler.

 

SİİRT'TEN ÖTE

Özgün ve Özgür Haber – Kültür Sitesi

 

 

Siirt Milli Eğitim Müdürlüğü'nün okulların yazarlık kulüpleri aracılığıyla çıkarmayı planladığı "Genç Yazarlar Dergisi"nin yazar adaylarından Haşim Öztanık İlköğretim Okulu Yazarlık Kulübü öğrencileri, Takasbank Güzel Sanatlar Lisesi'nde yazar arkadaşlarıyla buluştu. Tanışma toplantısına Almanya'da yaşayan ve Doğu'nun Karl May'ı lakabıyla tanınan ünlü yazar İbrahim Sediyani'nin selamlama mektubu damgasını vurdu.

 

 

Saat 13:30'da Yazarlık Kulübü danışman öğretmenleri Esra Güler, Resim öğretmenleri Müge Ayışığı ve Türkçe öğretmenleri Erdal Açıkgöz başkanlığında Siirt Takasbank Güzel Sanatlar Lisesi'ne gelen Haşim Öztanık İlköğretim Okulu öğrencileri, burada Edebiyat Öğretmeni Muhammed Kayran tarafından karşılandılar.

 

 

Güzel sanatlara yeteneği olan öğrencilerin ilköğretim sonrası tercihlerinin şekillenmesinde faydası olacağı düşüncesiyle yazarlar kulübü tanışma toplantısında geçmeden önce Muhammed Kayran rehberliğinde Takasbank Güzel Sanatlar Lisesi Resim ve Müzik atölyeleri gezildi.

 

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Muhammed Kayran, toplanmalarına vesile olan "Genç Yazarlar Dergisi" projesi hakkında kısaca bilgi verdikten sonra genç yazarlara Almanya'da yaşayan ve Doğu'nun Karl May'ı lakabıyla tanınan ünlü yazar İbrahim Sediyani'nin selamlama mektubunu okudu. Selamlama mektubunu büyük bir dikkatle dinleyen öğrenciler, selamlama bittiğinde parlayan gözleri ve minik elleriyle selamlama mesajını büyük bir coşkuyla alkışladılar. Genç yazarlar İbrahim Sediyani'nin kendilerini çok sevdiğini hissettiklerini, büyük bir özgüven kazandıklarını, yazarlığa soyunarak Sediyani'nin de mesajında belirtildiği gibi normal insan olmaktan sıyrılıp elit insan olduklarını anladıklarını dile getirdiler. Giriştikleri işin önemini Sediyani'nin onlara gönderdiği mektuptan sonra daha çok bilince çıkardıklarını söyleyen elleri minik beyinleri dev yazarlar, yazma çalışmalarına daha fazla hız vereceklerini ve mektuptan büyük feyz aldıklarını belirttiler.

 

 

Daha sonra söz alan Yazarlık Kulübü Danışman Öğretmeni Esra Güler, Sediyani'nin selamlama mektubunda geçen "Sesli ve sessiz harflerinizi, hecelerinizi, yapım ve iyelik eklerinizi, bağlaçlarınızı, kök ve bileşik sözcüklerinizi, tümcelerinizi, yalın ve devrik cümlelerinizi, kısa ve uzun paragraflarınızı dostluğun, kardeşliğin, paylaşmanın ve sevginin hizmetine sunacaksınız" paragrafına vurgu yaparak, Sediyani'nin her şeyden önce yüreği sevgi dolu bir insan olduğunu ve bu sevgi dolu yüreği insanlara taşıracak malzeme olan dili çok iyi kullandığını, özellikle bu paragraftan oldukça etkilendiğini dile getirdi.

 

 

Yazarlık Kulübü'nün danışman öğretmeni Esra Güler (sağda), Türkiye genelinde hangi ilde kütüphanelere hangi yıllarda ne kadar kişinin üye olduğunu araştırdıklarını dile getirerek Takasbank Güzel Sanatlar Lisesi ve Haşim Öztanık İlköğretim Okulu genç yazarlarıyla ulaştıkları çarpıcı sonuçları paylaştı. Esra Güler, elde ettiği verilerle insanların nüfus arttığı halde kütüphanelere üye olan insanların her geçen gün azaldığını ortaya koydu.

 

 

Toplantının bitiminde cüssesi küçük yüreği dev yazarlar, Takasbank Güzel Sanatlar Lisesi bahçesinde geleceğe umutla bakan gülüşleriyle hatıra pozu verdiler. Minik yazarlar ağabeyleri İbrahim Sediyani'nin,

"Sizler insanların ellerine "silâh" değil, ellerine "kalem" aldıkları yeni bir ülke kuracaksınız.

Yeni bir dünya kuracaksınız!"

Sözlerine hep bir ağızdan dev bir selamla karşılık verdiler.

HABERE YORUM KAT