1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LİBYA

  4. Libya'da İsyan Ateşi Alevleniyor!
Libyada İsyan Ateşi Alevleniyor!

Libya'da İsyan Ateşi Alevleniyor!

Libya'da Diktatör Kaddafi ve ailesine karşı başlatılan isyan ateşi tüm ülkeyi sarmaya başladı.

23 Şubat 2011 Çarşamba 00:59A+A-

23 Şubat Çarşamba

16:40 - PİLOTLAR JETTEN ATLADI!

Libya'da 2 savaş jeti düştü, pilotlar paraşütle kurtuldu. Elde edilen bilgilere göre pilotların halkı bombalamamak için jetlerini düşürdükleri belirtildi.

16:25 - Libya'da adalet bakanı da istifa etti. İstifa eden bakan Muammer Kaddafi'nin Lockerbie saldırısıyla ilgili elinde kanıtlar bulunduğunu iddia etti.

Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi'nin en yakın yardımcısı Yusuf Savani de halka karşı uygulanan şiddetten rahatsız olduğunu belirterek istifa etti.

15:30 - TRABLUS'TA SİLAH SESLERİ DİNMİYOR!

Libya'nın başkenti Trablus'ta Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin sokaklarda ateş açtığı bildirildi. AP ajansının, bir görgü tanığına dayanarak verdiği haberde, silahlı Kaddafi yanlıları ve Kaddafi'nin paralı askerlerinin bu sabah sokaklarda ateş açtığı belirtildi.

MİSURATA GÖSTERİCİLERİN ELİNDE

Bu arada ülkenin batısındaki Misurata'da yönetim karşıtlarının kentin kontrolünü ele geçirdiği kaydedildi. Misurata'nın, hükümet karşıtı güçlerin eline geçen ilk batı kenti olduğu belirtildi. Bir tanık, halkın kenti korumak, caddeleri temizlemek ve yaralıların tedavisi için komiteler kurduğunu anlattı.

13:00- CMA-CGM adlı bir Fransız denizcilik şirketi, Libya'daki durum yüzünden, ülkedeki tüm limanlar ve terminallerin geçici bir süre için kapatıldığını açıkladı.

11:40 - Libya'da bugün bir Türkiye vatandaşının da öldürüldüğü bildirildi. Hayatını kaybeden kişinin Yunus Emre Çelik olduğu açıklandı. Çelik'in uzun namlulu silahla vurularak öldürüldüğü kaydedildi.

10:00 - Peru, Libya ile ilişkilerini kesti. Peru'dan yapılan açıklamada diğer devletlerin de ilişkilerinin kesmesinin gerekiği ifade edildi.

09:00 - Arap Birliği de halka saldırı emri veren Kaddafi yönetimini kınadı.

08:00- BM, Libya'yı kınadı ve saldırıların bir an önce durması çağrısında bulndu.

00:30 - Time: Kaddafi, Petrol Tesislerine Sabotaj Emri Verdi

Amerikan Time dergisinin, eski CIA mensubu istihbarat uzmanı köşe yazarı Robert Bear, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin, kendisine sadık birliklere, "ülkedeki petrol tesislerine sabotaj düzenlenmesi emri verdiğini" iddia etti.

CIA'in Ortadoğu ile ilgili eski bir mensubu olan Bear, Time'ın internet sitesindeki yazısında, Libya hükümetine yakın bir kaynaktan aldığı bilgilere göre, ilk sabotajların, Akdeniz'e çıkan boru hatlarına karşı düzenlenebileceğini öne sürdü.

Libya'daki başka kaynaklarının da "Kaddafi'nin iki hafta önce, Arap ülkelerindeki ayaklanmaların Libya'ya yayılmayacağını söylediğini" belirttiklerini kaydeden yazar, Libya liderinin bunda yanıldığını ve şimdi, "diğer şeylerin yanı sıra güvenlik güçlerine, petrol tesislerine sabotaj düzenlenmesi emri verdiğini" ifade etti. Yazar, makalesinde, "Sabotaj, kaynağıma göre, Libya'nın isyancı aşiretlerine bir mesaj olacak: Ya ben ya kaos" diye yazdı.

Ülkenin iç kesimlerinde, güneydeki aşiretlerin, petrol kuyularını ellerinde tuttukları biliniyor.

Bear, yazısında, "Libya'daki kaynaklarına göre, Kaddafi'nin çevresinde, 45 bin kişilik düzenli ordudan, kendisine sadık sadece 5000 kişilik bir güvenlik gücünün kaldığını" kaydetti. Yazarın kaynaklarına göre, Kaddafi, ülkedeki kaosu körüklemek için, aşırı dinci militanların hapisten çıkarılmaları yönünde de emir verdi.

Bear'ın makalesinin tamamına, http://www.time.com/time/world/article/0,8599,2052961,00.html bağlantısından erişilebiliyor. (zaman)

22 Şubat Salı:

22:28 - Libya İçişleri Bakanı Yunus, Kaddafi'nin liderliğini tanımadığını ilan etti

Libya İçişleri Bakanı Abdül Fatah Yunus, Muammer Kaddafi'nin liderliğini tanımadığını ve muhalefete katıldığını ilan etti.

El Cezire'nin haberine göre Yunus, ''17 Şubat Devrimi'ne katıldığını'' açıkladı.

Orduya da çağrıda bulunan Yunus, silahlı kuvvetlerin de halk ayaklanmasının yanında yer alması çağrısı yaptı ve ordunun, halkın ''meşru taleplerinin'' yerine getirilmesi yönünde çalışmasını istedi.

20:56 - Sürgündeki Libya Prensi: Kaddafi'nin sonu yakın

Sürgündeki Libya Prensi Muhammed Sünusi, Muammer Kaddafi'nin iktidarda uzun süre kalamayacağını söyledi.

İngiltere'nin başkenti Londra'da açıklama yapan Sünusi, Libya'da şehit olacağını söyleyen Kaddafi'nin, Libya halkının özgürlük arzusu sebebiyle mağlup olacağını ifade etti. Sünusi, "Libya halkı, rejime barışçıl yollarla meydan okumayı seçmiştir. Halk, adalet yerini bulana kadar evlerine dönmeyecektir." dedi.

Uluslararası toplumdan Libya'daki şiddetin durdurulmasına yardım etmelerini isteyen Muhammed Sünusi, "Özellikle daha önce Kaddafi rejimiyle çalışan ülkelerin, Libya'da akan kanın durması için baskı yapmasını talep ediyorum. Bu diktatöre verdikleri desteği de derhal çekmeliler." ifadelerini kullandı.

Kraliyet ailesi, Kaddafi'nin yaptığı darbeden sonra bir dönem ev hapsine kalmış, 1988 yılında da İngiltere'ye iltica etmişti. (CİHAN)

20:40 - El Arabiya: Arap Birliği, Libya delegasyonunun katılımını askıya aldı

El Arabiya televizyonu, Arap Birliği'nin Libya delegasyonunun katılımını askıya aldığını duyurdu. Arap Birliği, Libya'daki olayları görüşmek üzere bugün Kahire'de olağanüstü toplanmıştı. (CİHAN)

19:14 - AB, Libya ile ticaret anlaşmasını askıya alıyor

AB, Libya ile müzakere etmekte olduğu çerçeve ticaret anlaşmasını askıya alacağını bildirdi.

Mısır'da bulunan AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Kahire'de gazetecilere yaptığı açıklamada, Libya'da meydana gelen olaylardaki ölümlerden üzüntü duyduğunu ve şiddeti kınadığını belirterek, herkese itidalli olmaları çağrısında bulundu.

Ashton, ''Libya ile müzakere sürecinde olduğumuz çerçeve ticaret anlaşmasını askıya alacağız'' dedi.

Bu arada, Hollanda;da yaşayan Libyalılar, Kaddafi rejimine karşı bir protesto gösterisi düzenlediler.

Lahey;deki parlamento binası önünde yapılan gösteriye katılanlar, ülkelerinde devam eden rejim karşıtı harekete destek vererek, Kaddafi;nin bir an önce Lahey;de yargı karşısına çıkmasını istediler.

Göstericiler, ayrıca Libya;da halka karşı uygulanan şiddet ve saldırıları da kınadılar.

17:55 - Diktatör Kaddafi Televizyon'da Konuşma Yaptı

Kaddafi, Libya devlet televizyonun konuşma yapıyor. Kaddafi konuşmasına Arap medyasını suçlayarak başladı. Medyanın Libya'yı kötü gösterdiğini söyledi. Libya'da asla ayrılmayacağını ve Libya'da öleceğini söyledi. Kaddafi kendisinin sadece Libya devlet başkanı değil, devriminde lideri olduğunu belirterek, gösteri yapan gençlerin uyuşturulmuş hap içirilmiş olduğunu ve başka yerlerde yapılan gösterilerden etkilendiklerini söyledi. Kaddafi konuşmasında gösterilerin arkasında ABD ve İngiltere olduğunu iddia etti. Kaddafi yerel yönetimlerde reform sözü verdi. "Kanımın son damlasına kadar savaşacağım, halk sokaklara çıksın ve uyuşturulmuş gençlere karşı Libya'yı savunsunlar. Gençler ABD'nin elinde ve Tunus ile Mısır'ı taklit etmekteler." sözleri ile konuşmasına devam etti. Kaddafi, eline kendi Yeşil Kitabı(!)nı alarak buradan maddeleri okuyarak, kendisine karşı çıkanların tümünün ölümle cezalandırılacaklarını söyledi.

Kaddafi, İsrail'in tavırları konusunda haklı olduğunu ve kendi devletini koruduğunu belirtti. El-Kaide gibi örgütlere karşı savaştıklarını belirtti. Dışarda eylem yapanların Bin Ladin'in, Zerkavi'nin ve ABD'nin ajanları tarafından yönlendirildikleri söyledi.

 

15:20 - Muhalifler saraya dayandı, Kaddafi kayıp

Libya'nın başkenti Trablus'a sıçrayan gösterilerde son 24 saat içinde en az 61 kişi hayatını kaybederken, Devlet Başkanı Muammer Kaddafi'nin kayıplara karıştığı bildiriliyor.

14:41 - El Bayda kentinde 26 kişi öldü

Libya'nın doğusundaki El Bayda kentinde de uçak ve tankların saldırısında dün gece 26 kişinin öldüğü bildirildi. El Bayda'da yaşayan Maray el Mahri, Reuters'ı arayarak, ölenler arasında erkek kardeşinin de bulunduğunu söyledi. Libyalıların arktık "kendi gölgelerinden korktuğunu" ifade eden Mahri, "Bu, hiçbir insanın anlayamayacağı bir şey. Bizi uçaklarla bombalıyorlar, tanklarla öldürüyorlar" dedi. Kaddafi'ye bağlı birlikleri kentin sokaklarında gelişi güzel cinayet işlemekle suçlayan Mahri, "Sadece sokakta yürüdüğünüz için bile sizi vuruyorlar" diye konuştu.

14:38 - Libya'nın Endonezya büyükelçisi de istifa etti

Libya'nın Endonezya Büyükelçisinin de protestocu sivillere yapılan saldırıları protesto için istifa ettiği bildirildi. Büyükelçi Selahaddin El Bishari, Jakarta Post gazetesine yaptığı açıklamada, "Askerler silahsız sivilleri acımasızca öldürüyor. Kendi halkına karşı ağır silahlar, savaş uçakları ve paralı askerler kullanarak. Bu kabul edilemez" dedi.

MISIR SINIRI HALKIN KONTROLÜNE GEÇTİ

14:15 - Ülkenin Mısır sınırı isyancıların eline geçti. Reuters haber ajansının verdiği bilgiye göre silahlı bir grup isyancı sınırın Libya kısmının denetimini ele geçirdikten sonra sınır binasındaki Kaddafi posterlerini yere indirdi.

13:03 - Erdoğan: Libya yönetimi halkın taleplerine kulak vermelidir

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Meclis'teki grup toplantısında Libya lideri Muammer Kaddafi'ye seslenerek, ''Halkın taleplerine kulak vermelisin.'' dedi.

11:30 - Kaddafi'nin derhal istifasını isteyen göstericilerin, Bingazi'nin ardından ülkenin doğusundaki Tobruk'ta da kontrolü ele geçirdiği bildirildi. Burada bazı ordu yetkililerinin halkın safına geçtiği belirtildi.

Böylece ülkenin ikinci büyük şehri Bingazi'de başlayan isyanda halk Bingazi'yle birlikte 9 şehirin kontrolü ele geçirmiş oldu.

08:00 - Başkent Trablus'un doğusunda yer alan Misratah kentine uçaklar havadan, tanklar da karadan bomba yağdırdı. Trablus'ta da savaş uçaklarının ateş açtığı bildirildi.

El-Arabiya, Trablus'ta 160 kişinin öldüğünü haber verdi.

02:35- Yusuf el-Karadavi, El-Cezire televizyon kanalından Libya ordusuna çağrıda bulunarak, Libya'yı Kaddafi'den kurtarmasını istedi. Orduyu "kendi halkına ateş emri veren" Kaddafi gibi birine itaat etmemeye çağıran El-Karadavi, "Eğer Libya ordusuna mensup bir asker Kaddafi'ye bir kurşun sıkma imkanına sahipse yapsın" dedi. El-Karadavi, ayrıca Libyalı büyükelçileri de Kaddafi rejimiyle köprüleri yıkmaya davet etti. Arap dünyasında geniş bir kitleye hitap eden 85 yaşındaki El-Karadavi, 29 Ocakta Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'i istifa etmeye çağırmıştı. El-Karadavi, Arap liderlerine de seslenerek, "Tarihin gidişatını engellemeye çalışmayın, dünya değişti ve Arap dünyası da içerden değişti" demiş ve Arap liderleri halklarıyla yapıcı bir diyalog kurmaya davet etmişti.

02:14 - Libya Devlet televizyonunda konuşan Kaddafi; Trablus'ta olduğunu ve Venezuela'ya gitmediğini söyledi.

KADDAFİ: TARBLUS'TAYIM!

Yaklaşık 42 yıllık iktidarına karşı başlayan isyan sonrası ilk kez Libya Devlet Televizyonu'nda görülen Kaddafi, başkent Trablus'ta olduğunu söyledi.

Kaddafi, "Memnunum. Çünkü bu akşam Yeşil Meydan'da gençlerin önünde konuşuyordum. Fakat yağmur yağdı. Allah'a şükür bereket yağıyor. Bazıları için şuna açıklık getirmek istiyorum: Ben Trablus'tayım. Venezuela'da değil. Bu kanallara inanmayın. Onlar köpek. Hoşçakalın" dedi. Konuşma, yaklaşık 20 saniye sürdü.

01:45 - Kaddafi'nin devlet televizyonunda konuşması bekleniyor.

01:00 - Libya Ordusundan Kaddafi karşıtı bir çok subayın ordu birliklerinin Trablus'a doğru yönlendirdikleri bildiriliyor.

Libya'da kabileler de Kaddafi'yi terk etmeye başladı

00:12 - Libya'da bugüne kadar Muammer Kaddafi'ye destek veren kabilelerin de desteklerini geri çekmeye başladığı bildirildi.

Daha önce protestolara destek veren Tuareg ve Varfela kabilelerinin ardından Migraha kabilesinin de Kaddafi'den desteğini çektiği iddia edildi.

21 Şubat Pazartesi:

Ancak dakikalar sonra İngiltere Dışişleri Bakanı Libya Lideri'nin Venezuela'ya gittiğini iddia etti. Venezuela hükümeti ise bu iddiayı yalanladı. El Cezire televizyonu göstericilerin üzerine uçaklardan ateş açıldığını duyurdu.

Libya'da yaşanan isyan ülke çapında yayılırken, Muammer Kaddafi'nin ülkeden kaçtığı haberleri de geliyor.

Dün Libya liderinin oğlu Seyfülislam Kaddafibu iddiaları yalanlamıştı. Ancak yaşanan son gelişme bu iddiaları yeniden gündeme taşıdı.

Reuters haber ajansının görgü tanıklarına dayanarak verdiği habere göre Libya Hava Kuvvetleri'ne ait iki uçak Malta'da uluslararası havaalanına indi. Uçakların iki koltuklu Mirage tipi uçak olduğu elde edilen bilgiler arasında yer alıyor.

İNGİLTERE: VENEZUELLA'YA GİTTİ

Malta iddialarının gündeme gelmesinden dakikalar sonra İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, ''Libya lideri Muammer Kaddafi'nin Güney Amerika ülkelerinden Venezuella'ya gitmekte olduğunun'' iddia edildiğini söyledi.

Bu yönde bilgileri gördüğünü söyleyen Hague, gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Bana daha önce, Albay Kaddafi'nin Venezuella'da olup olmadığını sormuştunuz'' diyerek, Libya Liderinin bu ülkede olduğuna dair bir bilgi olmadığını kaydederek, ''ancak oraya doğru gitmekte olduğunun öne sürüldüğü bazı bilgiler gördüm'' dedi.

Diplomatik kaynaklar Hague'ın, basının da yer verdiği Brüksel'deki söylentilere göre değil, farklı bir kaynağa dayanarak bu bilgiyi verdiğini belirtti.

VENEZUELLA HÜKÜMETİ İDDİAYI YALANLADI

Venezuela Enformasyon Bakanı Andres İzzara, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin ülkesine gelmekte olduğu söylentilerini yalanladı.

İzzara, Associated Press'e e-posta yoluyla gönderdiği mesajda, haberin "yalan" olduğunu söyledi. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, ''Kaddafi'nin Güney Amerika ülkelerinden Venezuela'ya gitmekte olduğunun'' iddia edildiğini açıklamıştı.

Venezuela lideri Hugo Chavez, Kaddafi'nin müttefikleri arasında bulunuyor.

EL CEZİRE: GÖSTERİCİLERİN ÜZERİNE UÇAKLARDAN ATEŞ AÇILIYOR

El Cezire televizyonu, Trablus kentinde bir askeri uçağın, kalabalık üzerine ateş açtığını öne sürdü.

El Cezire, bu bilgiyi görgü tanıklarından aldığını kaydetti.

42 yıldır Libya'yı yöneten Muammer Kaddafi rejimi, başkente de sıçrayan ayaklanma nedeni ile en zor günlerini yaşıyor.

NTVMSNBC

HABERE YORUM KAT

1 Yorum