1. HABERLER

  2. HABER

  3. MAVİ MARMARA

  4. Başpiskopos Cabucci, Furkan'ı Ziyaret Etti
Başpiskopos Cabucci, Furkan'ı Ziyaret Etti

Başpiskopos Cabucci, Furkan'ı Ziyaret Etti

Filistin’deki Hıristiyanların başpiskoposu Hilarion Cabucci, Mavi Marmasra şehidi Furkan Doğan’ı Kayseri’deki mezarı başında ziyaret etti. Cabucci, Furkan için dua etti.

31 Aralık 2010 Cuma 12:04A+A-

Başpiskopos Hilarion Cabucci, Talas ilçesine bağlı Reşadiye mahallesinde Furkan Doğan'ın mezarını ziyaret etti. Doğan'ın mezarı başında bir süre dua eden Cabucci, gazetecilere yaptığı açıklamada, Furkan Doğan ile Mavi Marmara Gemisi'nde beraber yolculuk yaptıklarını söyledi.

Cabucci, Türkiye halkının Filistin halkının yanında olmasının kendilerine güç verdiğini ve yapılan yardımları asla unutmadıklarını belirterek şunları söyledi:

''Ben 32 yıldır ülkemden ayrı sürgün hayatı yaşıyorum. Furkan Doğan'ın mezarı başında Türkiye halkının bize yaptığı yardımın ne kadar değerli olduğunu bir kez daha anladım. Filistin halkının bir gün mutlaka özgür olacağına, Kudüs'ün özgür olacağına inanıyorum. Kudüs'te şimdi gidemediğim eski kilisede bir gün ibadet edeceğimize inanıyorum. Furkan, Gazze'ye yapılan yardımın adeta sembolü oldu. Mavi Marmara Gemisi yine yola çıkacak, yine yardım götürecek. Filistin halkına destek veren, yardım veren herkese teşekkür ediyorum.''

Furkan Doğan'ın babası Ahmet Doğan da Başpsikopos Hilarion Cabucci'ye teşekkür etti. Ahmet Doğan, ''Hilarion Cabucci'nin buralara kadar gelip oğlumun mezarı başında dua etmesi bize güç verdi. Filistin halkı asla yalnız kalmayacak'' dedi.

Capucci, 1922 yılında Suriye'de dünyaya geldi. 1947 yılında rahip oldu ve 1965 yılında da başpiskoposluk görevini aldı. Görevde bulunduğu süre boyunca hep Filistinlilerin yanında İsrail'in karşısında olmuştur.

18 Ağustos 1974 yılında Batı Şeria'ya diplomatik statüsünü kullanarak gizli silah soktuğu ve Filistin Kurtuluş Ordu'suna verdiği iddiaları ile İsrail polisi tarafından tutuklandı ve 12 yıl hapis ile cezalandırıldı.  Vatikan'ın devreye girmesi ile 2 yıl sonra serbest bırakıldı.

Melkite Kilisesinin patriği V. Maximos, Capucci'nin hapsedilmesi karşısında durmuş ve şöyle demiştir: "Eğer tarihe şöyle bir baksak, Nazi işgalinden Yahudileri kurtarmak için illegal faaliyetler yapan, hayatlarını feda eden ve silah kaçıran diğer piskoposları buluruz. Arapları korumak için çalışan bir insanın neden kınandığını anlamıyorum." Ayrıca, İsrail'in Batı Kudüs'e illegal olarak ve Birleşmiş Milletler kararlarına uymayarak girdiğini ifade etti. 2009 yılında Gazze'ye gitmek amacı ile yola çıkan bir Lübnan gemisinde idi. Gemi İsrail güçleri tarafından durdurulmuş ve gemiye el konulmuştu. 

Capucci, Mayıs 2010 yılında Gazze'ye insani yardım götürmek amacı ile yola çıkan Özgürlük Filosunda bulunan Mavi Marmara gemisinde yer almış, 31 Mayıs'ta İsrail askerleri tarafından saldırının hemen ardından tutuklanmış ve akabinde de sınır edilmiştir.

HABERE YORUM KAT