1. HABERLER

  2. HABER

  3. MEDYA

  4. “Türban Fetvacısı” İçtihat Kapısını Kapatırsa
“Türban Fetvacısı” İçtihat Kapısını Kapatırsa

“Türban Fetvacısı” İçtihat Kapısını Kapatırsa

Hürriyet gazetesinin yazarı Özdemir İnce, başörtüsü ile ilgili yine çirkin ve saldırgan bir yazı kaleme almış.

13 Ekim 2010 Çarşamba 12:05A+A-

Başörtüsü ile ilgili katıksız faşizan olduğu kadar çirkin ve gayriahlâkî olan yazılarına devam eden Özdemir İnce, bu kez başörtüsünü "fesat" ve "gamalı haç" olarak niteledi. İşin ilginç tarafı yazıyı okuduğunuzda sanırsınız ki bir "Kur'an âlimi" konuşuyor. Daha doğrusu -sakalları var diye mi ne- kendini öyle sanan bir zat. İşte bu yüzden öyle komikleşiyor ki…

Meğer "türban" olarak nitelediği başörtüsünün Kuran'a dayalı hiçbir dayanağı bulunmadığını onlarca kez kanıtlamış bu muhterem! Ama bakın yılmamış ve kanıtlamaya da devam edecekmiş… Meğer Kur'an'daki örtünme emri cinsel organlarla alakalıymış. Ve sıkı durun; işin dini yönü demir kapı ile kapanmış olup mesele aynı anlattığı gibiymiş…

Şimdi bu yazıyı ciddiye alıp gündeminize soktuğumuz anlaşılmasın. Yaptığımız sadece laik kalemşorların zırvalarına yer vererek düştükleri acziyete işaret etmek, vesselam!

İşte Özdemir İnce'nin Hürriyet gazetesindeki zırvaları:

Türban fesadı

TÜRBAN bir fesadın (komplo, conspiration) simgesidir. İsteyen ne yaparsa yapsın, CHP ne derse desin, bu saptamamdan bir milim geri adım atmam. İmam hatiplerle birlikte Türkiye'yi bölen paylardan biridir. Üç bilinenli denklemin bir bilineni!

Türbancılar, kendilerine yakıştığı için taktıklarını söyleseler ağzımı açıp konuşmam. Bireysel tercihtir. Siyasal tercihin simgesi olarak sunsalar, o zaman tartışma başka boyut kazanır. Aslına bakarsanız, yakışma gerekçesini ileri sürseler de inandırıcı olmaz. Tek tip başlığın, kefen benzeri tek tip beden sargısının yakışması mı olur? Zevkler elbette tartışılmaz(!).

ENAYİ YERİNE KOYUYORLAR

Ama işe dini inançlarını, Kuran'ı, inanç özgürlüğünü, insan haklarını karıştırıyorlar. Ve AKP iktidarı ile Diyanet İşleri Başkanlığı'nı arkalarına alıp insanı enayi yerine koyuyorlar. Türbanın Kuran'a dayalı hiçbir dayanağı bulunmadığı tarafımdan onlarca kez kanıtlanmıştır. Önümüzdeki günlerde kanıtlamaya devam edeceğim.

Kuran başlarını örtsünler demiyor; cinsel organlarını (farj, furuj) saklasınlar, göğüslerini (yakalarını, memelerini) örtsünler, diyor. Başlarını, saçlarını örtsünler demiyor. Harama bakacak gözler, boyalı dudaklar, pembeleştirilmiş yanaklar açıkta, ama saçlar kapalı. Saçlar mı cinsel, yüzler mi cinsel? İnsan aklına hakaret edilmesin lütfen.

Kuran'a göre göğüslerini ne ile örtecek dikkatsız mümine (inanan)? Hımar (çoğulu: Humur) ile örtecek. Hımarın İslam'la herhangi bir ilişkisi var mı? Yok! İslam öncesi dönemde Arapların ve Yahudilerin güneşten sakınmak için başlarını örttükleri bir giysi parçası.

Buyursunlar, imamlar, hacılar, hocalar, imam hatipliler, ilahiyatçılar yazdıklarımın tersini kanıtlasınlar. Benim için işin dini yönü demir kapı ile kapanmış ve mühürlenmiştir.

SÜNNİ OLMAYANLARA BASKIDIR


Buyursun siyaset bilimciler, tartışalım: Türban simgesi insan hakları, özgürlükler bağlamında tartışılabilir mi? Tartışılamaz! Bakın neden? Türban, kamusal alanda bir dinsel simge olarak Sünni İslam anlayışının, Müslüman olmayan azınlıklar ve Sünni olmayan Müslümanlar üzerinde bir baskı aracıdır. İnsan haklarına aykırı bir durum. Laik bir toplumda, kamusal alanın din ve inanç özgürlüğü bağlamında nötr olması gerekir. Oysa türban, bu nötr alana yapılan saldırıdır (tecavüz, ihlal, violation). Ve laiklik saldıranı değil saldırılanı korur. Laiklik, zaten bireyi ve toplumları dinlerin saldırısına karşı korumak için ortaya çıkmıştır.

Gelelim modern mahremcilerin abrakadabrasına: Onların sosyolojik saptamalarına göre, mutaassıp, muhafazakâr ailelerin kızları türban sayesinde evden dışarı çıkıp kamusal alanda boy gösterebiliyor ve üniversiteye gidebiliyormuş. Yoksa evden dışarı adım atamazlarmış! Şecaat arz ediyorlar: Hani türban kızların özgür tercihleri idi? Çoğu Cumhuriyet karşıtı ailelerin 18 yaşından büyük vatandaşlara yaptıkları baskının özgürlük ve insan hakları ile neresi örtüşmekte, tepeden tırnağa ihlal değil mi? Anayasa Mahkemesi ve Danıştay, AİHM kararlarına gönderme bile yapmadım. Buyurun sofraya!

Daha iyi anlaşılması için yazıyorum: Türban, kahverengi faşist gömleği gibi, gamalı haç gibi bir simgedir. Daha önce de arz etmiş idim!

HABERE YORUM KAT

8 Yorum