1. HABERLER

  2. HABER

  3. MAVİ MARMARA

  4. Gemiler Bu Akşam Yola Çıkıyor...
Gemiler Bu Akşam Yola Çıkıyor...

Gemiler Bu Akşam Yola Çıkıyor...

Birkaç gündür Antalya’da bekleyen Gazze yolcuları, nihayet Filistin’e doğru yola çıkıyor. Yaklaşık 560 aktivist bu akşam, kendilerini Gazze’ye götürecek Mavi Marmara gemisine binecek.

27 Mayıs 2010 Perşembe 00:15A+A-

Gazze (Gaza) şeridine gemilerle insani yardım malzemesi ve sivil yolcu taşıyan gemilerin Türkiye ayağını oluşturan IHH kuruluşu, "Mavi Marmara" gemisi ve Gazze yolcularının üç gündür bulunduğu Antalya şehrindeki son basın toplantısını düzenledi. Bu akşam hareket edecek olan Gazze yolcularının konakladığı Antalya Kepez Spor Tesisleri Kapalı Spor Salonu'nda düzenlenen toplantıyı Gazze yolcuları, duyarlı vatandaşlar ve çok sayıda basın mensubu takip etti. Toplantıda Gazze'ye gidecek gemilerin bu akşam saat 17:00'de Antalya limanından hareket edeceği duyuruldu.

 

ÖNEMLİ İSİMLER KATILDI

 

Uluslararası İnsanî Yardım (IHH) Başkanı Bülent Yıldırım, Vatikan'da Bulunan Sürgündeki Qudüs Piskoposu Hilarion Capueci, Yunanistan Gazze Gemisi Organizasyon Komitesi Başkanı Dimitris Plionis, İsveç Uppsala Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Mattias Gardell, Free Gaza (Özgür Gazze) Hareketi Filistin Temsilcisi Lubna Mesarwî, Gazze'deki Kuşatmaya Son Vermek İçin Avrupa Kampanyası Yetkilisi Kahel Mazen, Gazze'deki Kuşatmaya Son Vermek İçin Uluslararası Komite Genel Başkanı Mûhâmmed Sawalwa, 1948 Sonrası Filistin Komitesi Genel Başkanı Mûhâmmed Zeydan, Malezya ve Endonezya Gemi Konvoyu Misyonu Reprezantanı Nûrazman Moito Şemsuddîn, Ürdün Life Line Gazze Gemisi Organizasyon Komitesi Başkanı Wail Ekrem Saqqa ve Yemen Milletvekili Şeyh Mûhâmmed bin Nasr el- Hazmî'nin katıldığı basın toplantısında sırasıyla Bülent Yıldırım, Lubna Mesarwî, Dr. Mattias Gardell, Kahel Mazen, Dimitris Plionis, Mûhâmmed Sawalwa, Mûhâmmed Zeydan, Nûrazman Moito Şemsuddîn, Wail Ekrem Saqqa ve Şeyh Mûhâmmed bin Nasr el-Hazmî birer konuşma yaptılar.

 

İSRAİL YALAN ÜSTÜNE YALAN ÜRETİYOR  

 

IHH Başkanı Bülent Yıldırım, bugün İngiltere Dışişleri Bakanlığı ve İrlanda İçişleri Bakanlığı'ndan destek mesajı aldıklarını belirterek başladığı konuşmasında, İsrail'in bugün "Gemiden korkup ayrılanlar var" şeklinde yalan bir açıklama yaptığını aktararak, bunun gerçeği yansıtmadığını ve tamamen psikolojik savaş yürütme taktiği olduğunu dile getirdi. "Kesinlikle gemimizden ayrılan bir kişi bile yok" diyen Yıldırım, hatta başvuruları dün ikindi vakti durduklarını ve yoğun talep olmasına rağmen yeni yolcu almadıklarını sözlerine ekledi. "İsrail'in gemilerle müdahale etmesine kesinlikle izin vermeyeceğiz" şeklinde konuşan IHH Başkanı, "Tutuklama kampı kurmuş bizim için. Buradan bütün dünya kamuoyuna ve yolcularımıza sesleniyorum: İsrail'in hiçbir yol arkadaşımızı tutuklamasına izin vermeyeceğiz. Buna asla müsaade etmeyeceğiz" dedi. Konuşmasının sonunda Yıldırım, gemilerin bu akşam saat 17:00'de Antalya limanından Gazze'ye doğru yolculuğa çıkacağını belirterek, "Gazze topraklarına ayak basmadan ve bu merhametsiz ambargoyu delmeden kesinlikle geri dönmeyeceğiz" cümlesiyle konuşmasını bitirdi. Bülent Yıldırım'ın son sözleri, Gazze yolcuları ve duyarlı vatandaşlarımız tarafından coşkuyla alkışlandı.

 

 

YUNANİSTAN VE İSVEÇ HALKININ ERDEMLİ DURUŞU

 

Free Gaza Hareketi Filistin Temsilcisi Lubna Mesarwî, "Biz birçok kere boykotu, Gazze ambargosunu delmek için botlarla seferler düzenledik" açıklamasında bulunarak, "Bize birçok ülke halkı destek vermiştir. Özellikle Yunanistan ve İsveç halkının verdikleri büyük desteklerden dolayı tebrik ve teşekkürlerimi sunuyorum" ifadelerini kullandı. İsveç Uppsala Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Mattias Gardell ise, "Sevgili kardeşlerim, Filistin dostları! Sizleri Allâh'ın selamı ile selamlıyorum" sözleriyle başladığı konuşmasında, "Size soğuk İskandinavya topraklarından selamlar getirdim" dedi. Kendi ülkelerinde, İsveç halkının büyük yardımlarıyla Gazze halkı için ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını belirten Prof. Gardell, "Fakat kendi ülkemde, İsveç halkının kalbi ve gönlü Gazze halkının yanında olmasına rağmen, İsveç devletinin ve yetkililerinin, resmî makamların yaptıkları açıklamalardan dolayı utanç duyuyorum" biçiminde konuştu.

 

ÖZGÜR FİLİSTİN – ÖZGÜR AKDENİZ

 

Gazze'deki Kuşatmaya Son Vermek İçin Avrupa Kampanyası Yetkilisi Kahel Mazen ise, daha önce dünyanın çeşitli ülkelerinden Gazze'ye milletvekilleri götürmeye çalıştıklarını belirterek, "Bu ambargo Gazze'yi bir açıkhava hapishanesine çevirmiş durumdadır" tesbitinde bulundu. Mazen sözlerini, "Bunu tüm dünyanın görmesi gerekir" cümlesiyle bağladı. Yunanistan Gazze Gemisi Organizasyon Komitesi Başkanı Dimitris Plionis de, "Yunanistan halkının büyük çoğunluğunun desteğini alarak yola çıktık" sözleriyle başladığı konuşmasında, "Yunan halkı olarak Gazze'nin yanındayız. Biz Yunan halkı, entelektüeller, yazarlar, gazeteciler, aydınlar, sanatçılar, edebiyatçılar, milletvekilleri, parlamenterler, bütünüyle Gazze halkının yanındayız" ifadelerini kullandı. Yunanistan'dan kalkan geminin isminin "Özgür Akdeniz" olduğuna dikkat çeken Plionis, "Biz Akdeniz'e özgürlük, Filistin'e özgürlük istiyoruz" temennisini dillendirdi.

 

DÜNYANIN ERDEMLİ İNSANLARI AYNI GEMİLERDE

 

Gazze'deki Kuşatmaya Son Vermek İçin Uluslararası Komite Genel Başkanı Mûhâmmed Sawalwa ise, Gazze yolcularını bu onurlu seyahatlerinden dolayı kutlayarak, "Bu aksiyon, tüm özgürlük âşıklarının katıldığı ortak bir harekettir. Irk, mezhep ayrımı yapmadan bütün erdemli ve özgürlükçü insanların ortak eylemidir" değerlendirmesinde bulundu. 1948 Sonrası Filistin Komitesi Genel Başkanı Mûhâmmed Zeydan da, bu kafilenin büyük bir anlam ifade ettiğine vurgu yaparak, "Biz hem dünya halkına, hem de Türkiye halklarına verdikleri destekten dolayı çok teşekkür ediyoruz" dedi. Zeydan konuşmasını "Zafer Gazze'nindir, zafer Gazze'nindir!" sloganını atarak bitirdi. Malezya ve Endonezya Gemi Konvoyu Misyonu Reprezantanı Nûrazman Moito Şemsuddîn de, "Bizler Malezya ve Endonezya'dan gelen insanlar 10 bin adayı temsilen tüm kalplerimizin Gazze'nin yanında olduğunu göstermek istiyoruz" dedi. Şemsuddîn'in son sözleri "İnanıyoruz. İnşallâh Gazze'ye gireceğiz" oldu. Ürdün Life Line Gazze Gemisi Organizasyon Komitesi Başkanı Wail Ekrem Saqqa ve Yemen Milletvekili Şeyh Mûhâmmed bin Nasr el- Hazmî de benzer ifadeler kullanarak, bu erdemli ve onurlu yolculuğa katılan herkesi tebrik ettiler.

 

İBRAHİM SEDİYANİ

Haksöz-Haber / Antalya

 

IHH Başkanı Bülent Yıldırım, "Gazze topraklarına ayak basmadan ve bu merhametsiz ambargoyu delmeden kesinlikle geri dönmeyeceğiz" dedi.

 

(Soldan sağa) Yunanistan Gazze Gemisi Organizasyon Komitesi Başkanı Dimitris Plionis, Gazze'deki Kuşatmaya Son Vermek İçin Avrupa Kampanyası Yetkilisi Kahel Mazen, İsveç Uppsala Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Mattias Gardell, Free Gaza Hareketi Filistin Temsilcisi Lubna Mesarwî, IHH Başkanı Bülent Yıldırım ve Gazze'deki Kuşatmaya Son Vermek İçin Uluslararası Komite Genel Başkanı Mûhâmmed Sawalwa

 

(Soldan sağa) IHH Başkanı Bülent Yıldırım, Gazze'deki Kuşatmaya Son Vermek İçin Uluslararası Komite Genel Başkanı Mûhâmmed Sawalwa, 1948 Sonrası Filistin Komitesi Genel Başkanı Mûhâmmed Zeydan, Vatikan'da Bulunan Sürgündeki Qudüs Piskoposu Hilarion Capueci, Malezya ve Endonezya Gemi Konvoyu Misyonu Reprezantanı Nûrazman Moito Şemsuddîn, Ürdün Life Line Gazze Gemisi Organizasyon Komitesi Başkanı Wail Ekrem Saqqa ve Yemen Milletvekili Şeyh Mûhâmmed bin Nasr el- Hazmî