1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Türkü Söyleyen Mahkumlara İletişim Cezası
Türkü Söyleyen Mahkumlara İletişim Cezası

Türkü Söyleyen Mahkumlara İletişim Cezası

Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde 5 mahkuma “gereksiz yere türkü söyleme” cezası verildi. Türkü hükümlüleri 3 ay boyunca, ne telefon açabildi, ne mektup yazabildi, ne de mektup alabildi!..

15 Şubat 2010 Pazartesi 11:33A+A-

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatların, 5 F Tipi cezaevinde yaptıkları incelemeler ve görüşmelerin ardından kaleme aldıkları raporda ilginç detaylar yer aldı. Raporda, Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi'nde kalan 5 mahkuma, "Mahpushane Çeşmesi", "Hüseynik'ten Çıktım Seher Yoluna" gibi türküleri "gereksiz yere" söyledikleri için, "iletişim hakkının kısıtlanması cezası" verildiği belirtildi. ÇHD İstanbul Şubesi avukatları; Edirne, Bolu, Kocaeli ve Tekirdağ 1 ve 2 nolu F Tipi cezaevlerinde kalan tutuklu ve hükümlülerle yaptıkları görüşmeleri raporlaştırdı. Raporda, Tekirdağ 2 no'lu F Tipi Cezaevi'ndeki 5 hükümlüye uygulanan ilginç cezalar da yer aldı.

MAHPUSHANE ÇEŞMESİ'NE 3 AY

Raporda, 49 yaşındaki N.Ö.'ye bir Elazığ türküsü olan "Hüseynik'ten Çıktım Seher Yoluna", B.Ö. isimli mahkuma da "Mahpushane Çeşmesi" isimli türküyü "gereksiz yere" söyledikleri gerekçesiyle 3 ay iletişimden men cezası verildiği belirtildi. İki mahkumun daha önce de "gereksiz yere" türkü söyledikleri için toplam 9 ay iletişimden men cezası aldıkları da ifade edildi. F.Ö. ve H.Ö. ve D.Ş. isimli mahkumların da türkü söyledikleri için ceza aldıkları kaydedilen raporda, iletişimden men cezası alan tutuklu ve hükümlülerin telefon açma hakkı, mektup gönderme ve alma hakkı kısıtlanıyor.

GAZETECİLERE MEKTUBA DA CEZA

Raporda, Cezaevlerinin Disiplin Kurulu Başkanlığı'nın, 'sakıncalı mektuplara' ilişkin kararlarına da yer verildi. En dikkat çeken karar A.G. isimli bir mahkumun arkadaşlarının aldığı disiplin cezalarına dikkat çekmek için, sanatçı-yazar Zülfü Livaneli'ye gönderdiği mektup nedeniyle ceza aldığı da kaydedildi. Mektupla ilgili olarak raporda şöyle dendi: "Tutuklu ve hükümlülerin televizyonculara, gazetecilere ve hatta kendisi gibi bir tutukluya hapishane yaşantısına dair bilgiler vermesi 'örgüt propagandası yapmak, kurum idarecilerini küçük düşürücü kelimeler kullanmak, kurum hakkında yalan yanlış ifadeler kullanmak' gerekçeleriyle engellenmektedir."

(Lütfi Kaplan / Star)