1. HABERLER

  2. HABER

  3. Slaytlarla Balyoz Darbe Harekatı
Slaytlarla Balyoz Darbe Harekatı

Slaytlarla Balyoz Darbe Harekatı

Birinci Ordu’da yapılan seminerde, sıkıyönetim planlarının Powerpoint sunumunda Sıkıyönetim Harekâtı’nın başlama saati 03:00’ı gösteriyor.

26 Ocak 2010 Salı 18:13A+A-

Taraf'ın geçen hafta yayımlamaya başladığı ve içeriğinin birçok ayrıntısını sayfalarına taşıdığı Balyoz Güvenlik Harekât Planı için "yok" dendi, "Harp Oyunu" dendi, "dış tehdit odaklı" dendi, "rutin tatbikat" dendi...

Oysa İstanbul'da iki camiye cuma namazı sırasında saldırılmasını, bir Türk savaş uçağının Özel Filo jetlerince düşürülmesini de kapsayan Balyoz, hazırlanan tutuklama listelerinden, oluşturulan yeni bakanlar kurulundan, yazılan hükümet programından da anlaşılabileceği gibi tam teşekküllü bir darbe planıydı.

3 Kasım 2002 seçimleriyle işbaşına gelmiş AKP Hükümeti'ni "iç tehdit" olarak algılayan ve devrilmesini öngören bu planın bazı aşamaları, İstanbul Selimiye Kışlası'nda 5-7 Mart 2003 tarihlerinde yapılan plan seminerinde masaya yatırıldı.

Dönemin Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan, o seminerde, altında kendi adı olan ve yine o dönemde Kurmay Albay rütbesiyle Birinci Ordu Harekât Başkanı konumundaki Süha Tanyeri'nin bilgisayarından çıktığı elektronik olarak kanıtlanabilen Balyoz Güvenlik Harekât Planı'nın adını anmasa bile, içeriğine ilişkin birçok ipucu verdi...

Slaytlar darbeyi anlatıyor

Doğan, o seminerde AKP'ye duyduğu husumeti gizlemedi; bazı katılımcılar da 12 Eylül 1980 benzeri bir müdahale gerektiğinden söz etti. Söz konusu seminerde, planlanan harekâtın iç tehdide yönelik olduğu konusunda kuşku bırakmayan Powerpoint sunumlar da yapıldı. Taraf, bugün bu sunumlardaki slaytların bir derlemesini yayımlıyor. Balyoz darbecilerinin Marmara Bölgesi için nasıl bir sıkıyönetim uygulaması öngördüklerine ilişkin ayrıntılı bilgiler içeren bu slaytları izleyince, Genelkurmay yetkililerinin "dış tehdide yönelikti" dedikleri ve içeriğinden tam olarak haberdar olmadıklarını itiraf ettikleri plan seminerinin kapsamı da günışığına çıkıyor.

Taraf Gazetesi